TITANIC
Konstruktionen
Rejsen
14(13) Danske Ombord
2. Klasse
3. Klasse
Besætning
Valdemar Engelhardt
Manden
Redningsbå den
Danske Skibe nær Titanic
SS United States
Anmeldelser
Boganmeldelser
Skriv til mig
Skriv
Modeller
Titanic
Om denne side
Om siden
Boganmeldelse: Titanic - De danske fortællinger af Mette Hjermind McCall og Jesper Hjermind.

Forlaget Viborg, 192 sider.
ISBN: 978-87-90281-05-2
www.forlagetviborg.dk

Titanic 1912 - 2012. 100 årsdagen for forliset nærmer sig. Titanic er forlængst fyldt 102 år og nærmer sig 103 (søsat 31. Maj 1909). Ved andre store mærkedage er det almindeligt at det er fødselsdagen vi markerer, som for eksempel det stort anlagte show i anledning af H. C. Andersens 200 års fødselsdag. Ved Titanic er det forliset. Historien er nu også mere spændende end: "Titanic søsat, frokost bag efter". Tilbage til bogen. Jeg har med stor spænding fuldt de mange statusopdateringer på bogens facebook gruppe, med appetitvækkere til hvad bogen ville afsløre af nye ting, så det var med fantastisk da jeg endelig stod med bogen i hånden. Jeg er bestemt ikke blevet skuffet.

Selv om det er den anden danske bog der dækker de danske passagerer, bærer den præg af den dybdegående research der har strukket sig ud over mange år. F.eks. har Jesper Hjermind tidligere skrevet om Hans Givard i Viborg Bogen i 2002, ISBN 87-87272-31-8, og begge forfatterne har siden skrevet om Jacob Milling.

Det er altid spændende at læse om Karla Andersen og Jacob Milling, selvom netop disse 2 personer har været omtalt i mange år. Selv har jeg glædet mig til at læse om Claus Peter Hansen og hans amerikansk fødte kone Jennie Louise Howard, og se de nye billeder. Vi bliver også taget med til Argentina, hvortil mange andre danske prøvede lykken f. eks. 3 af passagererne.

Lidt friheder tager bogen sig dog også f.eks: Henry Damsgaard Hansen: "....og bliver målløs stående i døren, mens han skrækslagent ser vandmasserne, der nu ikke længere bare pibler stille ind men nærmer sig underkanten af køjen.". Det kunne godt være sket, men vi ved det ikke da Henry Damsgaard Hansen omkom. Disse friheder fungerer dog godt.

Bogen er opdelt i de forskellige rejseselskaber, og man følger dem fra de beslutter at tage til Amerika. Første del foregår før forliset, og i midten kommer så en beskrivelse af forliset. Herefter følger vi de forskellige rejseselskaber efter forliset. Opdelingen fungerer rigtig godt. Selve forliset er kun beskrevet i punktform, men det er heller ikke her bogen har sin mission.

Overraskende er oplysningen med Niels Nielsen der ikke kom med alligevel. Mange har hævdet at de havde bestilt billet men aflyste i sidste øjeblik. Hvis alle disse mennesker alligevel havde været med, ville Titanic været sunket alene under deres vægt. Imidlertid er der kun en dansker der valgte at aflyse i sidste øjeblik, men mere om det i bogen.

Sidste del af bogen er dedikeret til hvordan Titanic har være omtalt i Danmark , både lige efter katastrofen, f.eks koncertarrangementet, men også frem til nutiden. Der er virkelig læst nogle aviser og ugeblade. havde man dog selv haft samme tid og ressourcer.

Rundt omkring er der placeret dokumentation fra udenrigsministeriet, samt fra Joachim Prahls rejsebrochure. Billederne er placeret så de passer ind i historien. Det virker lidt forstyrrende når man midt i en sætning bladrer og finder en faktaboks, som jeg jo straks gik i gang med at læse, men det er en mindre ting, og jeg har svært ved at se hvor de ellers kunne have været placeret.

Jeg må sige, at den danske vinkel på Titanic er dækket godt af her. Selv den danske kaptajn og eventyrer Valdemar Engelhardt er blevet omtalt, noget jeg sætter pris på, da det vil være en skam hvis hans navn går helt i glemmebogen. Er man Titanic interesseret, eller bare nysgerrig efter at høre om den danske vinkel kan jeg kun anbefale at man anskaffer sig bogen. Er der virkelig mere at opdage? Det er der heldigvis, men nok ikke om passagererne. Godt gået Mette og Jesper.

PS:Prøv på den medfølgende dæksplan at finde "Refrigerated Cargo" og prøv derefter følge vejen op til redningsbådene.

Titanic - De Danske Passagerer
Footer Image